Bondscoach Gysel: "EK is eerste aanraking met de top"

do 22/01/2015 - 21:40 Vanaf vrijdag strijden in Dordrecht (Nederland) de beste Europese shorttrackers voor de Europese titels. Mathias Vosté en Hanne Desmet zijn de aanwezige landgenoten. Bondscoach Pieter Gysel, zelf voormalig topshorttracker, verwacht nog niet te veel. "We willen vooral veel leren op het EK. Ze zijn allebei nog erg jong."

Mathias Vosté is pas 21 jaar oud en toch is hij al de meest ervarene van de twee. "Mathias is een product van het skeeleren en is nog maar aan zijn eerste seizoen bezig als voltijds shorttracker."

Belga

"De verwachtingen voor het EK liggen dan ook niet al te hoog", klinkt bondscoach Pieter Gysel, zelf vier keer op een EK podium. "Toch bewees hij dit seizoen in de wereldbekers al dat hij zijn mannetje kan staan tussen de grote jongens."

De beste afstanden van Vosté zijn de 500 en de 1000 meter. "Het is een sprinter pur sang. Hij start heel rap en beschikt over een enorm athletisch vermogen. De finale halen wordt een "mission impossible", maar een plaats in de top acht moet zeker kunnen."

Is Vosté van plan om het skeeleren voorgoed achter zich te laten? "Ik denk het wel", zegt Gysel. "Vroeger was hij tijdens het zomerseizoen fulltime skeeleraar, nu legt hij meer de focus op het shorttrack. Als hij in de toekomst nog wat stouter wordt op de piste, dan wordt het een echte topper."

"Volgend jaar met aflossingsploeg op het EK"

Ook bij de vrouwen heeft ons land een deelneemster aan het EK: Hanne Desmet. Zij is met haar achttien lentes nog een pak jonger dan Vosté. Van hooggespannen verwachtingen is dus helemaal geen sprake.

Van Hanne Desmet verwacht ik nog niet heel veel. Het is vooral belangrijk dat ze in aanraking komt met het allerhoogste niveau. En dat kan op dit EK
Pieter Gysel

"Hanne zakt naar Dordrecht af om heel veel te leren. In West-Europa is ze voorlopig erg goed in haar eigen categorie, maar er zijn weinig concurrentes en ook niet veel wedstrijden. De kloof met de echte top is dus nog heel groot."

Een deelname aan het EK moet dat verschil verkleinen. "Op het EK komt ze in aanraking met shorttrackers van een hoger niveau. Ze kan heel veel bijleren en dat is ook de bedoeling van zo'n evenement."

Voorlopig blijft het bij twee deelnemers, maar volgend jaar zou Gysel graag met een estafetteploeg afzakken naar het EK. "Daarvoor moeten we ons plaatsen via de wereldbekercompetitie, dat wordt niet gemakkelijk, maar het is één van onze doelen."