NOS-commentator Hersman: "Swings kan nog verbeteren op het rechte eind"

ma 09/01/2017 - 13:09 Bart Swings heeft na een minder EK allround op de valreep nog het brons weggekaapt. Dat verraste ook NOS-commentator Martin Hersman. De ex-schaatser had meer van de Belg verwacht: "Ik denk wel dat hij dichter bij de Nederlanders kan zitten, maar nu nog niet."

Na de 500, de 1.500 en de 5.000 meter rekende niemand er nog echt op dat Swings nog op het podium zou belanden. "Wij waren er ook helemaal niet meer mee bezig", vertelde Hersman aan Sporza in Heerenveen.

Ik denk dat hij technisch nog kan verbeteren op het rechte eind, want zijn bochten zijn wel heel erg goed. Maar hij verliest te veel snelheid op de rechte einden.
NOS-commentator Martin Hersman

"Maar vijf ronden voor het einde zien we dat Pedersen door zijn benen zakt. Die was helemaal kapot. Dat was voor ons ook een verrassing."

Hersman schatte het EK van Swings naar waarde: "De 5 km was redelijk, de 10 km was goed, de 1.500 viel tegen. Ik vroeg hem hoe dat kan? "Hij was laat teruggekomen van een stagekamp in de zon. "Ik richt me op het WK afstanden, dat is voor mij het allerbelangrijkste", zei hij me. Hij kan beter dan dit."

Hersman had meer willen zien van de Belg: "Naar aanleiding van het voorseizoen - hij presteerde ontzettend goed in oktober in Inzell - hadden we gehoopt dat hij een stuk dichter bij de Nederlanders zou zitten. Ik denk wel dat hij dat kan, maar nu nog niet."

Zijn techniek laat Swings in de steek op de korte afstanden. Wat doet hij fout? Hersman: "Ik denk dat hij technisch nog kan verbeteren op het rechte eind, want zijn bochten zijn wel heel erg goed. Maar hij verliest te veel snelheid op de rechte einden."

"WK afstanden? Top drie op de 5 km"

Swings kiest ervoor om in een entourage met zijn vrienden te zitten, met Jelle Spruyt. Heeft hij niemand nodig die hem af en toe een schop onder de kont geeft om hem misschien naar een hoger niveau te stuwen?

Hersman: "Daar heb ik te weinig zicht op. Ik denk wel dat die jongens hard voor zichzelf zijn. Zeker als je ziet wat hij op skeelers doet, zoals alleen aankomen in de marathon van Berlijn. Ik denk niet dat het dat is. Fysiek is ook alles oké, als je hier zijn 10 km en Berlijn ziet. Het heeft vooral te maken met de timing en de techniek op het rechte eind. Schaatsen is iets anders dan skeeleren."

Tot wat ziet Hersman Swings in staat op het WK afstanden volgende maand in Zuid-Korea: "De top drie op de 5 km. Op de 1.500 meter had ik hem twee of drie jaar geleden als favoriet gegeven, maar nu eventjes niet. Hij heeft toch meer kans op die lange afstand."