Nieuw puntensysteem in Six Nations om aanvallend spel te belonen

wo 30/11/2016 - 12:35 Een kleine revolutie in de rugbywereld want vanaf volgend jaar geldt er tijdens het Zeslandentoernooi een ander puntensysteem. Vanaf vier try's krijgt een land bijvoorbeeld een extra punt. De organisatie wil zo aanvallend spel promoten.

In 2016 kregen landen twee punten per gewonnen wedstrijd, maar volgend jaar zijn dat er vier. Bij een gelijkspel krijgt elk team daardoor ook twee punten in plaats van een. Daarbovenop zijn er ook nog bonuspunten te verdienen. Een land dat in een wedstrijd vier keer of meer met een try scoort, wordt daarvoor beloond met een extra punt.

Zo kunnen ook verliezende teams die wel heel aanvallend gespeeld hebben nog punten verdienen. Landen die verliezen met minder dan acht punten verschil of vier try's laten noteren, krijgen een punt. Verliezende teams die beide doen, krijgen twee punten.

Een land dat een grand slam tot een goede einde brengt, winst in alle vijf matchen, krijgt daarvoor nog eens drie bonuspunten.

Het puntensysteem wordt al in verschillende nationale kampioenschappen gebruikt. Na de Six Nations wordt het nieuwe puntensysteem geëvalueerd.