Quid Rusland op Winterspelen? VS: "Uitstel IOC dreigt afstel te worden"

vr 13/10/2017 - 20:53 Over minder dan 4 maanden beginnen de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, maar het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft nog altijd niet beslist hoe het verder moet met de Russische deelnemers. En dat zorgt voor heel wat ergernis bij andere landen, zoals de Verenigde Staten.

15 maanden geleden publiceerde de Canadese onderzoeker Richard McLaren een vernietigend rapport over Russisch dopinggebruik tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014.

Het IOC opende daarna zelf twee onderzoeken naar een georganiseerd dopingsysteem in Rusland, maar het plakte daar geen einddatum op. De conclusies worden wel nog voor het einde van het jaar verwacht. En precies daarvan hangt af in welke mate Rusland zal mogen deelnemen aan de Spelen in Pyeonchang.

Op de Zomerspelen van Rio vorig jaar moesten de internationale bonden zelf beslissen over al dan niet Russische deelname. Atleten, gewichtheffers en roeiers moesten thuisblijven, toch waren er nog 271 Russen in Rio.

Geduld van VS is op: "Nu handelen moet"

Bij het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) is het geduld intussen op: “Er moet nu gehandeld worden,” vindt CEO Scott Blackmun (foto).

“Ik denk dat het IOC in alle eerlijkheid de bevindingen van het McLaren-rapport onderzoekt. En ik geloof het IOC ook wanneer het zegt dat eventuele schuldigen niet ongestraft zullen blijven, maar op een bepaald moment wordt uitstel afstel en dat dreigt er nu aan te komen.”

Verschillende Amerikaanse sporters nemen het niet dat nog geen enkele Russische medaillewinnaar van Sotsji een medaille heeft moeten inleveren.

Rusland klopt zichzelf op de borst: "We hebben al heel wat bereikt"

In Rusland zelf vindt men ondertussen dat het land grote vorderingen heeft gemaakt. Minister van Sport Pavel Kolobkov zegt dat zijn land alle gevraagde informatie heeft bezorgd aan de onderzoekscommissies van het IOC.

En Vitali Smirnov, voorzitter van de Onafhankelijke Antidopingcommissie, vindt dat er te weinig aandacht is voor de maatregelen die al zijn genomen: “Onze internationale collega’s zijn amper op de hoogte van wat we al hebben gedaan. Er wordt gezwegen over wat we hebben bereikt, en dat is niet goed.”

De commissie laat zelfs Engelstalige brochures maken om het buitenland zelf beter te informeren.

En het Russisch Olympisch Comité is hoopvol voor de toekomst, zegt voorzitter Alexander Zjoekov: “Het feit dat we van het Wereldantidopingagentschap (WADA) weer dopingcontroles onder toezicht mogen uitvoeren is een grote stap voorwaarts. Maar er is natuurlijk nog veel werk aan de winkel.”