Landenprijs in Lummen verdwijnt: "Financieel was het niet meer haalbaar"

di 10/10/2017 - 15:42 Volgend jaar zal Lummen geen deel uitmaken van de kalender van de Nations Cup. Peter Postelmans, de organisator van de jumping, kreeg het budget voor 2018 niet meer rond. "Het is in België heel moeilijk om grote sponsors te vinden. Idealisme heeft plaats moeten maken voor realisme."

"Idealisme moet plaatsmaken voor realisme"

De jumping in Lummen was een van de acht manches op de kalender van de Nations Cup in Europa, maar in 2018 houdt de Landenprijs niet langer halt in ons land. "Er zijn op dit moment geen financiële middelen om het rond te krijgen", vertelt Postelmans. "Het hele evenement duurt drie weken en het totale budget daarvoor is 2,3 miljoen euro. Hoeveel de Landenprijs exact kost is moeilijk te zeggen, maar het is toch een groot deel van dat budget."

"De Nations Cup teerde financieel vooral op de wedstrijden die we ervoor organiseerden, onze Spring Tour. Daar kwamen meer dan 1.000 paarden per week naartoe en die betaalden allemaal 400 euro inschrijvingsgeld."

"Dit jaar hebben we de volgorde omgedraaid, dus eerst de Nations Cup en dan de Spring Tour. Zo zouden de stallen en de pistes nog piekfijn in orde zijn voor de Landenprijs, maar dat is geweldig tegenvallen. We hielden voor onze andere wedstrijden nog maar een derde van de inschrijvingen over. Het was een heel slechte zet."

"Het is in België heel moeilijk om sponsors te vinden"

"Maar het is ook een verhaal van sponsoring natuurlijk. Iedere organisator weet dat het in dit land heel moeilijk is om grote sponsors te vinden. Kijk maar naar de wielerploeg van Patrick Lefevere. Het heeft ook heel lang geduurd voor hij alles rond gekregen heeft en dat is in het wielrennen, de populairste sport in België. In de paardensport is het dus nog lastiger."

"In andere landen worden de organisatoren van de Nations Cup vaak ondersteund door de federatie. Wij krijgen een beetje steun, maar dat is niet voldoende. We hebben wel samengezeten met de federatie en met de FEI. We hebben alles geprobeerd om de Landenprijs te redden, maar we hebben geen oplossing gevonden."

Verdwijnt Lummen dan definitief van de kalender? "We blijven de Spring Tour organiseren en verschuiven die weer naar de vroegere datum. Als dat opnieuw een succes wordt, dan kunnen we in de toekomst misschien toch weer die Nations Cup naar België halen."