"België kan het WK korfbal écht winnen, het is nu anders dan vroeger"

vr 30/10/2015 - 12:02 Vandaag begint in Gent het WK korfbal. België mikt op 8 november, de dag van de finale in de al ruim drie weken uitverkochte Lotto Arena, op niets minder dan de wereldtitel. Speelster Annelies Vandenberghe: "Het is er heel intensief aan toegegaan in onze voorbereiding. Op het einde wil ik pronken met de gouden medaille."

In de vooruitblik naar het WK korfbal spraken we met Annelies Vandenberghe. Zij is een boegbeeld van het Belgische korfbal en neemt afscheid na het wereldkampioenschap.

Onze coach is er dag en nacht mee bezig. Hij heeft maar één doel voor ogen: goud behalen.
Annelies Vandenberghe

"We zijn al van maart bezig met de voorbereiding. We hebben heel intensief gewerkt. We zijn heel blij dat het WK begint, nu willen we knallen."

De voorbereiding was niet dezelfde als andere jaren, meent Vandenberghe: "Ik ben er al lang bij, maar dit heb ik nog niet meegemaakt. Het is helemaal anders, veel intensiever. We hebben een goeie ploeg en zijn er meer klaar voor dan andere jaren."

"Onze bondscoach (Detlef Elewaut, red) is er dag en nacht mee bezig geweest. Wij moeten enkel spelen en trainen. Hij leeft er echt voor en heeft maar één doel voor ogen: goud. Zo'n voorbereiding van een coach heb ik nog nooit gezien. En daarbij combineert hij dat nog eens met een job. Straf."

"De coach heeft een strategie om Nederland te verslaan"

In de negen edities van het WK kon België maar één keer wereldkampioen worden. Dat was in 1991. In de andere acht edities verloor ons land de finale van Nederland.

We kunnen Nederland kloppen. We moeten wel realistisch blijven. Zij zijn professioneel, wij moeten het korfbal combineren met een job overdag.
Annelies Vandenberghe

"Ik denk echt dat we Nederland kunnen kloppen. We hebben onze hele voorbereiding erop afgestemd. Maar we moeten tegelijk realistisch blijven: zij zijn professioneel en doen niets anders dan trainen en op stage gaan. Wij moeten overdag werken en dat kan mentaal soms zwaar doorwegen. Maar we willen winnen. Anders moet je er niet aan beginnen."

"Ik denk dat wij andere sterktes hebben dan Nederland. En deze kwaliteiten moeten wij naar voren brengen. Detlef heeft een strategie ontwikkeld en denkt hiermee te kunnen winnen."

"Op Twitter is de teneur al met hoeveel Nederland de finale zal winnen. Ik begrijp dat, want het zal niet gemakkelijk worden voor België. Maar het triggert ons wel om nog beter te presteren."

"Chinees Taipei is naast Nederland onze grootste concurrent. Ze zijn technisch heel goed, maar ik denk dat wij beter zijn. De eventuele halve finale tegen hen wordt wel veel moeilijker dan de groepsfase tegen Brazilië, Australië en Rusland. Met alle respect, maar dat zijn geen toplanden."

"Mijn carrière afsluiten met wereldtitel zou een droom zijn"

Vandenberghe kan alleen aan de leiding komen met het meeste aantal caps als ze enkele wedstrijden meespeelt. Daar ligt ze niet van wakker: "Blijkbaar is het zo. Ik ben er minder mee bezig want het is toch een ploegsport en we willen eigenlijk enkel maar goud."

"Het is voor mij veel specialer dat mijn laatste wedstrijden hier in België zullen zijn. Dat record moet overigens wel met een korrel zout genomen worden. Door blessures zijn er heel wat spelers die nooit aan meer interlands zijn gekomen. Het is niet omdat ik de meeste caps heb dat ik de beste speler ben, maar het zou wel een leuk extraatje zijn."

"Het WK winnen in eigen land en zo afscheid kunnen nemen, zou een droom zijn. We gaan ervoor", besluit Vandenberghe.

Foto's openingsceremonie