New England Patriots winnen Super Bowl na Hollywood-scenario

ma 06/02/2017 - 04:27 De New Engeland Patriots hebben de 51e Super Bowl gewonnen. Voor het eerst in de geschiedenis van het American football was de kampioen pas na verlengingen bekend. De Atlanta Falcons gaven een 3-28-voorsprong nog uit handen: het werd 34-28. Voor de Patriots, zijn quarterback Tom Brady en coach Bill Belichick is het de vijfde keer dat ze Amerika's grootste sportevent winnen.

Indrukwekkende Falcons in de eerste helft

De 51e Super Bowl werd vooraf aangekondigd als een duel tussen twee offensieve teams. De score zou hoog kunnen oplopen, maar de defensies domineerden het eerste quarter. Noch de Patriots, noch de Falcons kwamen in de buurt van de eindzone. 0-0 was het logische resultaat na de eerste 15 minuten. 

Het waren de Falcons die de wedstrijd helemaal openbraken in het tweede quarter. Balverlies leidde tot de eerste touchdown van de Falcons. Met een knappe schijnbeweging zette Freeman zichzelf op weg naar de eindzone.

De Falcons bleven de controle houden en dat resulteerde nog voor de halftime show in twee extra touchdowns. Hooper ving eerst een perfecte pass van quaterback Ryan en daarna was het Patriots-quarterback Brady die zwaar in de fout ging.

Brady wierp recht in de handen van Alford, die het hele veld overstak en scoorde. De Falcons bleven ook foutloos in het kicken voor een extra punt. Bij Brady ging het kopje een beetje naar beneden. Bij de rust stonden zijn Patriots 3-28 in het krijt.

Patriots maken ongelooflijke comeback

Lady Gaga leek aanvankelijk geen inspiratiebron voor de Patriots. Een matige Brady werd niet geholpen door zijn ploegmaats, die een aantal haalbare passes uit hun handen lieten glippen.

De Falcons bleven dominant in de aanval en de verdediging. Een eerste touchdown van de Patriots leek hen niet te deren. Maar dat zou veranderen in het laatste quarter.

Met de rug tegen de muur toonden de Patriots, en in het bijzonder Brady, een ander gelaat. Na een fieldgoal en een touchdown van Amendola op 6 minuten van het einde, namen de Patriots risico's. Dankzij een two point conversion brachten ze de spanning helemaal terug: 20-28.

Dat deden ze vlak voor het einde nog eens losjes over na een onwaarschijnlijke vangbal van Edelman (foto en video onderaan). De Patriots hadden een 28-3-achterstand omgebogen tot 28-28.

🎬 De cruciale catch van Edelman

Touchdown in de verlengingen

Voor de eerste keer in de geschiedenis moesten verlengingen beslissen over de Super Bowl. Daarin stond opeens geen maat meer op de Patriots.

Met een touchdown van White maakten ze een einde aan de partij. Nooit eerder maakte een ploeg een grotere achterstand nog goed in de Super Bowl.

De New Engeland Patriots wonnen voor de vijfde keer de prestigieuze Vince Lombardi-trofee. Alleen de Pittsburgh Steelers doen beter met zes zeges.

Tom Brady (en Gisele Bündchen)

Tom Brady speelde andermaal een hoofdrol. De 39-jarige quarterback vond in de verlengingen James White, die het afmaakte met een touchdown.

Met zijn vijfde Super Bowl-zege evenaarde Brady het record van Charles Haley (1989-1996). Zijn vrouw Gisele Bündchen was uitgelaten. Het Braziliaanse topmodel gaf haar man een smakkerd.

via GIPHY


Lees ook: