Aagje Vanwalleghem stopt met turnen

wo 28/03/2012 - 11:15 Aagje Vanwalleghem stopt met onmiddellijke ingang met turnen. Dat heeft de 24-jarige gymnaste woensdag op een persconferentie meegedeeld. "Ik heb geen zin meer. Ik kan het fysiek en mentaal niet meer opbrengen."

turnen

Vanwalleghem was het voorbije decennium het boegbeeld van het Belgische turnen. Op haar 16e plaatste ze zich voor de Olympische Spelen in Athene en werd er 23e in de allroundfinale, een primeur voor ons land.

PhotoNews

Haar beste resultaat haalde ze op het EK 2005 in Debrecen. Ze pakte er brons op de sprong en werd zesde in de allroundfinale.

Door een blessure kon Vanwalleghem zich niet plaatsen voor de Spelen van 2008 in Peking, Gaëlle Mys had toen trouwens ook iets beter gepresteerd en die laatste zou uiteindelijk naar China gaan. Erbij zijn in Londen was haar grote doel. Met het vrouwenteam miste ze in januari nipt een ticket voor Londen.

Individueel lag ze met Julie Croket en Mys nog in de running voor het enige Belgische olympische ticket, maar dat laat ze dus schieten.

"Wellicht anders als we met team naar Londen mochten"

Vanwalleghem stopt meteen. Ze doet in mei niet meer mee aan het EK in Brussel, waarvan ze nochtans het uithangbord is. De motivatie is er niet meer.

Ik ben gewoon op. Fysiek en mentaal"

"Vorige week maandag stond ik op de balk en dacht bij mezelf: "Wat sta ik hier te doen?". Die training gaf de doorslag. Ik hield er een slecht gevoel aan over en had overal pijn. Ik kon niets anders dan constateren: ik ben gewoon op. Fysiek en mentaal."

"Hadden we ons met het team voor Londen geplaatst, was het wellicht anders geweest. Dan kon ik enkele maanden rust inbouwen en me nog één keer dubbel plooien. Nu moest ik pieken naar het EK én de Spelen. Dat verdraagt mijn lichaam niet meer."

"Ik was ook altijd maar bang om me weer te blesseren. Met die ingesteldheid trainen en wedstrijden turnen gaat niet. Ik wilde ook op een positieve manier met een goed gevoel afscheid nemen. En niet pas na maanden zeuren en met een degout."

"Hoogtepunten? EK 2005 en OS 2004"

Vanwalleghem blikt "heel tevreden" terug op haar carrière. "Finale op de Spelen, eerste Belgische turnmedaille ooit op een EK, tal van Wereldbeker-medailles,..."

PhotoNews

"Ik heb het turnen in ons land zien groeien en denk dat ik het zelf ook wel mee op de kaart gezet heb. Nu staat er een goeie generatie klaar, ik wens hen het allerbeste toe.”

"Mijn hoogtepunt? Mijn derde plaats op het EK 2005 en de Spelen in 2004."

Vanwalleghem had ook nog wat goeie raad in petto voor Julie Croket, die in poleposition ligt voor de Olympische Spelen mag. "Ze moet ervan genieten. Zoveel maak je dat niet mee."

En wat nu? "Dat weet ik nog niet. Ik ben zeker niet van plan om nu dik te worden. Ik zou wel graag in de media werken bij radio of televisie."