Elise Matthysen stopt met zwemmen op haar 19e

di 08/11/2011 - 15:33 Elise Matthysen stopt met zwemmen. De 19-jarige schoolslagspecialiste wil zich toeleggen op haar studie. "Ze doet het niet graag meer", maakte haar coach Brigitte Becue dinsdag bekend. Elise Matthysen beleefde haar topperiode in 2007 en 2008.

zwemmen

"Elise vindt niet langer de nodige motivatie om dagelijks de vereiste trainingen af te werken en heeft beslist om alles op haar studies te zetten. Elise zal wel voor het plezier in clubverband blijven zwemmen", schrijft Becue, die ook topsportverantwoordelijke is van de Vlaamse Zwemfederatie (VZF), in een persbericht.

Belga

Elise Matthysen kwam boven water op het EK in 2007, waar ze vierde werd op de 100 meter schoolslag. Een jaar later bevestigde de toen 16-jarige schoolslagspecialiste op de Olympische Spelen in Peking met een 13e plaats op de 100 meter en 16e op de 200 meter.

Maar na Peking kreeg Matthysen het mentaal en fysiek, met onder andere gewichtsproblemen, lastig.

In december 2010 ruilde ze coach Ronald Gaastra nog in voor ex-topzwemster Becue, maar ook zij kon niet voor de kentering zorgen.

Matthysen heeft nog steeds het Belgisch record op de 100 meter schoolslag op zak: in Peking zwom ze 1'08"37. Nu vrijdag zal Matthysen haar laatste wedstrijd zwemmen op de Speedo-meeting in Wachtebeke.

Becue: "Ze deed het niet graag meer"

PhotoNews

Het nieuws van het afscheid van Matthysen komt niet uit de lucht vallen, zeker niet voor Becue. "Het zat er inderdaad al een tijdje aan te komen", zegt Becue (foto) aan Sporza.

"Maar soms heb je een duwtje in de rug nodig om een beslissing te nemen. De belangrijkste reden is dat ze het niet graag genoeg meer doet om er voluit voor te gaan. Als je geen zin hebt om dat elke dag te doen, kun je niet meer verder."

"Ik merkte eind vorig seizoen al dat ze de motivatie niet meer had om de Spelen te halen. Sindsdien ben ik gesprekken met haar beginnen te voeren."

"Moet eerst goed in haar vel geraken"

Waar is het uiteindelijk misgelopen bij Matthysen? "Het was een talent, maar toen ze op haar 16e naar de Spelen mocht, ging alles vanzelf bij haar."

"Sindsdien moest ze ook leren omgaan met de media, iets wat ze niet graag deed. Na Peking veranderde ze van kind naar vrouw en moest ze anders gaan trainen. Als je er dan niet meer voor gaat, is het afgelopen."

"Ze is nog maar 19 en wil nu alles op haar studie zetten. Mocht ze ooit opnieuw willen beginnen, dan kan dat. Maar het is prioritair dat ze nu eerst goed in haar vel probeert te raken."

Louwagie: "Elise, bedankt voor alles"

Belga

Michel Louwagie, de voorzitter van de Vlaamse Zwembond, vindt het erg spijtig dat Elise Matthysen ermee ophoudt.

"Ik heb haar de laatste maanden zien terugvechten. Het was pijnlijk dat ze niet meer aan de tijden van vroeger kwam en ook de ontbolstering van Fanny Lecluyse zal dat voor haar geweest zijn. Als je niet meer top bent in België is dat moeilijk."

"Maar ze kan terugblikken op een mooie carrière. Haar afscheid doet me veel omdat ik weet hoeveel atleten ervoor moeten doen. Daarom zeg ik: Elise, bedankt voor alles wat je hebt gedaan."