Zuid-Koreaanse Park wint eerste vrouwelijke golfgoud sinds 1900

za 20/08/2016 - 20:10 De eerste vrouwelijke golfmedaille sinds 1900 is gewonnen door de Zuid-Koreaanse Inbee Park. Op ruime afstand won de Nieuw-Zeelandse Ko de strijd om zilver, voor de Chinese Feng.

Zonder ook maar een dag de beste golfster te zijn, begon de Zuid-Koreaanse Inbee Park toch als leidster aan de laatste golfdag bij de vrouwen. Ze was de meest regelmatige speelster en had na drie dagen twee slagen minder nodig gehad dan de Nieuw-Zeelandse Lydia Ko en Gerina Piller uit de Verenigde Staten. De Chinese Shanshan Feng volgde op drie slagen, de vierde in de stand al op zes.

De Amerikaanse begon met twee bogeys op de eerste twee holes en dat bleek meteen een voorbode voor een slechte dag. Gerina Piller zou haar slechte start niet meer goedmaken en zakte in de eindstand zelfs weg naar een gedeelde elfde plek.

Inbee Park kende dan weer een veel betere dag. De Zuid-Koreaanse was dit seizoen twee maanden out en trok met veel twijfels naar Rio, maar daar was weinig van te merken. Twee bogeys werden vlotjes uitgewist met maar liefst zeven birdies, waardoor de Chinese en de Nieuw-Zeelandse leken te gaan strijden om zilver.

Met nog vijf holes te spelen had de Chinese haar achterstand ruimschoots goedgemaakt en leek ze op weg naar zilver, maar dat was buiten Lydia Ko gerekend. De Nieuw-Zeelandse kwam na twee birdies al snel gelijk en met een ex aequo begonnen de twee vrouwen aan de laatste hole.

Ko, nog maar 19 jaar en nummer één van de wereld, pakte op de laatste hole nog uit met een ultieme birdie om Shanshan Feng naar de derde plek te verwijzen.

Park: "Heb hier hard voor gewerkt"

Inbee Park: "Ik heb de laatste maand erg hard gewerkt om me voor te bereiden op deze week. Ik had dit seizoen nog geen sterke resultaten laten optekenen, dus ik kwam hierheen zonder enige garantie op succes.

eindstand golftoernooi vrouwen

1 Ingbee Park (ZKo) -16
2 Lydia Ko (NZe) -11
3 Shanshan Feng (Chn) -10
...    
56 Chloé Leurquin +19