Mountainbiker Scheire overtuigt met 11e plek, Schuermans wordt 18e

zo 21/08/2016 - 19:06 Ruben Scheire is na een prima wedstrijd op de 11e plek geëindigd in het mountainbike in Rio. Jens Schuermans zette een slechte start helemaal recht en eindigde als 18e.

Zowel Scheire als Schuermans, respectievelijk 24 en 23 jaar, maakten in Rio hun olympische debuut. Scheire, die dit seizoen heel wat knappe resultaten liet optekenen, mikte op een top 16-plaats. Schuermans, vijfde op het WK beloften, kende dit seizoen heel wat blessureleed en wilde voornamelijk ervaring opdoen.

Het Belgische duo kende een wisselende start. Scheire drukte zoals verwacht het gaspedaal stevig in en passeerde na een ronde als 19e. Schuermans kwam daarentegen langzaam uit de startblokken en werkte pas als 35e zijn openingsronde af.

Scheire ging verder op zijn elan en schoof gestaag op. Halfweg reed hij al als 10e van de 44 deelnemers. Schuermans volgde zijn voorbeeld en reed eveneens een bijzonder voortreffelijke inhaalrace.

De Belgen maakten in de tweede wedstrijdhelft de verwachtingen volledig waar. Scheire hield zijn positie knap vast en eindigde als 11e op vier minuten van winnaar Schurter. Twee minuten later was het de beurt aan Schuermans, die zijn inspanningen beloond zag met de 18e plek.

Scheire: "Super dat hiet hier allemaal in zijn plooi valt"

De 24-jarige Ruben Scheire (foto) kwam na een heel constante wedstrijd als elfde over de meet. "Het is meer dan ik verwacht had. Het was moeilijk in te schatten, want het zijn mijn eerste Spelen en ik ben nog  jong. Vanaf het begin reed ik rond de 20e plaats. Ik denk dat dit mijn beste koers van het jaar is."

"Ik heb hier lang naartoe gewerkt. Het is dan ook super dat het hier allemaal in zijn plooi valt. Het is jammer dat ik niet bij eerste tien zit. Het zat erin, maar ik ben in de laatste ronde nog goed over kop gegaan."

Ook Jens Schuermans kon met een 18e plaats tevreden terugblikken op zijn eerste Olympische Spelen. "Normaal ben ik heel goede starter, maar vandaag verloor ik door pech meteen veel plaatsen. Na de eerste ronde was ik pas 37e of 38e. Omdat ik zover achteraan zat, kon ik wel stelselmatig opschuiven. Dat is ook een goed gevoel."

"Ik ben heel tevreden. Drie jaar geleden ben ik heel zwaar gevallen, waardoor ik twee seizoenen gemist heb. Mijn droom om hier op de Spelen een goede prestatie te leveren, heb ik gehaald. Je moet altijd in je dromen blijven geloven."

Met een top 20-notering antwoordde het Belgische mountainbikeduo op de kritiek die uit bepaalde hoek kwam. "Er was maar één mountainbiker die kritiek had (Kevin Van Hoovels, red.), maar hij was al heel het jaar echt slecht", aldus Scheire.

"Als hij hier aan de start was gekomen, had hij ook niets kunnen doen. Ik denk dat de selectie correct was. Er komt een goede lichting aan, nog een beetje geduld en alles komt weer in orde in ons mountainbikeland."

Tweets: