Franse gerecht: "Aanwijzingen voor corruptie bij toewijzing sportevenementen"

di 05/09/2017 - 16:01 Er zijn aanwijzingen dat leden van het IOC en de IAAF geld hebben gekregen in ruil voor hun stem bij de toekenning van grote sportevenementen. Dat melden de Franse autoriteiten. Eerder vandaag deed de Braziliaanse politie een inval bij de voorzitter van het Braziliaanse olympisch comité.

De federale politie van Brazilië is vandaag binnengevallen in het huis van Carlos Nuzman, de voorzitter van het Braziliaanse olympisch comité. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar corruptie, waarbij stemmen zouden gekocht zijn om de Olympische Spelen van 2016 naar Rio te halen. Nuzmans advocaat reageerde dat zijn cliënt zal meewerken aan het onderzoek, maar dat hij onschuldig is.

De Braziliaanse autoriteiten werken samen met het Franse gerecht. De Franse procureur heeft intussen verklaard dat het onderzoek een netwerk van corruptie heeft blootgelegd. Leden van het IOC en de atletiekfederatie IAAF zouden betalingen ontvangen hebben in ruil voor hun stem bij de toekenning van grote sportevenementen.

Volgens de Franse procureur is de spilfiguur Papa Massata Diack, de zoon van oud-IAAF-voorzitter Lamine Diack (foto). Die laatste kwam zelf eerder in opspraak door onder meer de controversiële toewijzing van het WK atletiek in 2021 aan de Amerikaanse stad Eugene.

De afgelopen maanden lichtte de Franse krant Le Monde al de dekseltjes van een paar stinkende potjes rond vader en zoon Diack. Onder meer bij de toekenning van de Olympische Spelen van 2016 (Rio), het WK atletiek van 2019 (Doha, Qatar) en het WK atletiek van 2021 (Eugene, VS) zou er gesjoemeld zijn.

Lees ook: